Härlig löpning i kunglig miljö


Du kan se banan inritad på Stockholmskartan.

Milspårets bana löps som en tvåvarvsbana på ett försommargrönt Djurgården med start och mål förlagt till Sjöhistoriska museet. De två varven går runt Djurgårdsbrunnsviken på mestadels flacka parkvägar med grusunderlag. Några partier består av asfalt.

Starten går längs vattnet nedanför Sjöhistoriska museet.
Sen slingrar sig banan fram längs vattnet på Folke Bernadotts väg ut mot Djurgårdsbrunn och på vägen passeras Stockholms Roddklubb.
När du har passerat Djurgårdsbrunnsbron springer du upp mot Rosendal. Det börjar med en liten " knäpp" på 70-80 meter för att sedan plana ut och sedan branta till igen sista 300m. Denna sträcka är klassisk löparmark i Stckholm då det under en mycket lång period utgjorde en delsträcka i Dagbladsstsfetten.

Sedan svänger banan höger ner mot mot Sirihof och det finns tillfälle att "sträcka ut" i nerförsbackarna mot vattnet. Kilometern som sedan följer är lättlöpt i strandkanten förbi Kärleksudden och höger ut över Lejonslätten, vilket så här års är ett populärt picknickställe. Du kan hoppas på lite extra applåder! Över Djurgårdsbron "touchar" du sedan Strandvägen innan det blir höger direkt in på parkvägen vid Nobelparken. Banan fortsätter längs Djurgårdsbrunnsvikens vatten.
På vägen passerar du bland annat Källhagens Världshus innan du kommer fram till Sjöhistoriska museet för varvning.

Andra varvet är lite lättare. Det börjar med samma sträcka fram till Djurgårdsbrunnsbrunn. Efter passagen över Djurgårdsbrunnsbron viker banan av direkt höger ner på den slingrande grusväg som går närmast strandkanten (De Besches väg) istället för upp mot Rosendal och du slipper därmed motlutet detta varv. Banan är ganska smal men lättlöpt och lite böljande svängar. Har du inte bråttom kan du njuta av utsikten över Djurgårdsbrunnsviken. Springer du fort är det dax att börja sträcka ut lite extra.

Det är vidare lättlöpt hela vägen till mål. Vid Sirihof hakar du på samma väg som varv ett. När du har passerat Djurgårdsbron och kommer in i Nobelparken är det bara att ösa på det som finns kvar i benen!

Anders Fredriksson - Bangruppen